Bra att veta när du ska renovera badrummet

Att renovera badrummet är något mer komplicerat i jämförelse med när du exempelvis ska göra om i sovrummet eller i vardagsrummet. Det är för att det finns flera faktorer du behöver ta hänsyn till för att renoveringen ska bli lyckad, för att inte nämna laglig. Men för den som inte är insatt kan det vara svårt att veta vad du faktiskt behöver tänka på i samband med att du ska renovera ett badrum, börja med att googla på “kostnad renovering badrum“. I den här artikeln får du många bra tips för en lyckad badrumsrenovering!

Anlita auktoriserade hantverkare för våtrum
Till att börja med är det viktigt att du är medveten om att du bör anlita behöriga hantverkare för våtrum om du behöver renovera grundligt. Det är till exempel viktigt att du anlitar VVS-montörer om du på ett eller annat sätt behöver dra om vattenledningarna eller mixtra med rören. Detsamma gäller om du exempelvis ska sätta in golvvärme. Då bör du anlita en behörig elektriker. Det är för att finns lagar och regler som säger att obehöriga inte får renovera badrum utan våtrumsintyg. De som arbetar inom VVS har våtrumslicenser vilket gör dem behöriga till att renovera badrum. Att hålla på med vattenledningar själv är riskfyllt då det kan få konsekvenser på flera sätt. Förutom att du kan behöva ringa in en riktig VVS-montör om renoveringen misslyckas så täcker de flesta försäkringar inte badrum som inte renoverats av certifierade hantverkare. Därför är det viktigt att du kollar upp vilka hantverkare som finns och om de har licens för att renovera våtrum.

Kostnader
Som alla vet så kostar en renovering en hel del pengar. Därför är det bra om du redan före renoveringen startar gör en överslagsräkning på hur mycket den kommer kosta. Räkna in allt material, all inredning, alla möbler samt kostnaderna för att anlita de hantverkare du behöver. På så sätt får du en inblick i hur mycket badrumsrenoveringen kommer att kosta vilket leder. Då vet du hur mycket pengar du behöver spara för att ha råd med den eller hur mycket pengar du behöver låna.

Informera föreningen
Beroende på hur pass omfattande renoveringen är kan det vara bra att informerar din bostadsrättsförening att du planerar en renovering. Detta gäller alltså dig som bor i en bostadsrätt. Det uppskattas särskilt mycket av grannarna om det kommer att väsnas mycket. Familjer med små barn och familjer med husdjur blir också tacksamma om du säger till i förväg.

Bygglov
Vanligtvis behöver du inte ha bygglov för att renovera ett badrum, men om det påverkar fastighetens bärande konstruktion, ventilation, VA-stammar eller brandskydd behöver du ansöka om bygglov innan du drar igång med renoveringen.